Wien, språket och yrket

Wien är en fantastiskt fin stad! Jag var där idag tillsammans med Gabi (mamman) och Sophie (dottern) och det finns så otroligt många fina byggnader där. Vi började med lite shopping och sen tog vi spårvagnen till slottet Belvedere, eller egentligen slotten, för de är två stycken somså att säga hänger ihop. Det är nedre och övre Belvedere, och mittemellan ligger en underbar trädgård. Jag tog hur mycket kort som helst! (Jag kan tyvärr inte visa nåt eftersom jag glömde programmet till min kamera hemma men mamma ska skicka de med post så snart kann jag kanske börja lägga upp lite bilder!) I övre Belvedere var det en konstutsällning med Österrikiska målare. En tavla som fascinerade mej var ?Narrens skepp?. Det var en stor tavla med ett skepp naturligtvis, och på skeppet visades scener ur vår historia som jag tolkade som vad målaren tyckte varit narr- och dåraktiga händelser. Bland annat några krigsscener, Jesus korsfästelse och människans allmänna besatthet av guld. Den var faktiskt väldigt intressant, jag kommer inte ihåg konstnärens namn, men tavlan hette iaf ?Die Narre Shieff? eller nåt liknande på originalspråk.

 

Jag har lagt märke till en sak i det tyska språket som jag finner lite smått... hmm... annorlunda eller underligt är nog rätt ord. När man presenterar sej så säger man ?Ich bin die Helen? och för er som inte kann tyska så betyder det alltså ?Jag är den Helen/Jag är Helenen?. Man säger sitt namn med en bestämd artikel före (alltså säger killar ?der? eftersom det är den maskulina formen). Ungefär som om man vore den enda med det namnet i iaf den staden. För mej är det kanske sant iofs eftersom den tyska varianten på Helen är Helene, man uttalar alltså det sista e: et också. Och eftersom Hollabrunn är en relativt liten stad så är jag nog den enda Helen här. Men ändå, vad gäller alla andra så kan dom ju inte vara ensamma om sitt namn, eller?

 

I övrigt har jag också haft lite funderingar över just det här med att jobba som au-pair. Det är egentligen ganska annorlunda arbetsförhallande. Man bor tillsammans med sina chefer, och man gör utflykter med dom på sin fritid och allt möjligt. Och just eftersom man gör sånt här med sina så att säga chefer så måste man ju dessutom vara kompis med sina chefer. Och i vilket annat yrke som helst brukar itne det fungera så bra. Chefer ligger på en annan nivå och man umgås inte med dom av en massa olika anledningar. Men som sagt så fungerar det på ett ennat sätt när man jobbar som au-pair. Det är underligt, men det har fungerat bra för mej att vara kompis med sina chefer, hittills iaf. Iofs jag har ju bara varit här en vecka, men det måste ju ha fungerat för en massa andra också eftersom det ändå är ganska vanligt att unga tjejer väljer att jobba som au-pair ett år.


Bara 5 dagar

Jaha jaha... förra gången blev jag avbruten för att vi skulle äta så jag hann inte skriva så mycket. Men jag hade faktiskt tänkt att skriva att mitt rum inte är som jag och Elin trodde att det skulle vara... det är mycket större och jag har en vanlig låg säng och inte en hög. Så det är ju bra :P Plus att som ni säkert märkt så kann jag använda å nu... det beror på att dom visade mej att det finns ju i Word om man går in på symboler att det finns å där, så då skrev jag helt enkelt ett å i Word och kopierade så kan jag använda det i mejl och på bloggen också.

 

I övrigt här så känner jag att det fortfarande är svårt att hänga med i allt folk säger när dom pratar tyska, men när jag räknade efter hur många dagar jag har varit här och kommit fram till att det bara är 5 om man räknar med tisdagskvällen då jag anlände, så är det kanske inte så konstigt att jag inte hunnit vänja mej än. Fast jag tycker att 5 dagar känns väldigt lite för jag har gjort en massa redan. Jag har sett vinfält och en gammal ringmurstad som jag berättade om i förra inlägget, jag har sett stora delar i Hollabrunn, jag har varit hemma hos Oma Grete (mormor Grete för er som inte läst tyska) flera gånger redan. Jag har varit med och annordnat ett födelsedagskalas för Johannes (det roliga är att han fyller år i mars, men de är tydligen ingen rolig månad att fylla år i så dom har alltid kalaset på sommaren istället) I år var det ett badkalas (dom har nämligen olika teman varje år) så kalaset började här med lite fotbollspel och tårta och sen gick alla hem till Oma Grete för att bada, hon har nämligen en inomhuspool (det ser jättelyxigt ut med bar bredvid och lite vilstolar också!).


Fast igår mådde jag hemskt. Jag hade en sån otrolig hemlängtan att varje gång jag tänkte på Sverige eller nån av alla er där hemma så började jag nästan gråta. Ärligt talat så grät jag på morgonen men jag gjorde det på badrummet för jag ville inte oroa barnen. Men Gabi (mamman) märkte att jag var ledsen och förstod varför så hon tog med mej ut på stan så jag fick annat att tänka på och hon berättade också att den förra au pairen också hade fått jättehemlängtan andra dagen här så det var bara normalt att jag var lite ledsen. Men på kvällen så ringde jag hem och pratade med mamma och pappa. Det kändes bra.

Annars då... vad har jag mer gjort? Jo, jag har lärt mej vad björnbär heter på tyska :P Dom heter brombeeren, och på nåt lustigt sätt tycker jag att det är rätt sammanhängande, man skulle nästan kunna gissa att det är björnbär man menar om nån säger brombeeren, tycker ni inte? :D

Ps. Jag har sett på Ice Age 2 på tyska! Ds.

Dagens lärdom

Idag har vi varit på en liten utflyckt. Den börjde med en färd till några närliggande vinfält där vi promenerade runt lite grann och smakade på vindruvorna. Sen åkte vi till en gammal ringmurstad, Eggenburg. Där såg jag nåt rätt äckligt. I ett källerliknande utrymme fanns det en massa skelettdelar uppstaplade riktigt artistiskt. Människoskelett! Det var aningen makabert tyckte jag men jag fick berättat för mej att katoliker gjorde så förr eftersom de inte hade så stora områden att begrava folket på så när nån varit begraven ca 10 år blev benen uppgrävda för att ge plats åt en ny död. Men man kunde ju inte bara slänga de gamla benen, det vore ju vanhedrande och allmänt förolämpande mot både levande och döda, så sparade man benen i speciella torn vid sidan av kyrkan. Det jag såg l ju under jord som jag sa men det beror på att marken var aningen lägre på den tiden. Annars så har jag lekt med barnen en massa de här två dagarna och tröttare har jag nog inte varit av nå annat tidgare! :P


Ankomstdagen (fortfarande samma dag som avresedagen)

Det första jag vill säga är att jag irriterar mej pa de österrikiska tangentborden! Det första jag märkte var att @ är pa fel knapp. Istället för att trycka [Alt Gr] [2] sa maste man trycka [Alt Gr] [Q]. Fatta att det tog ett tag för mej att hitta det! För det andra kan jag inte skriva a, alltsa inta a utan a :P tredje sista bokstaven i alfabetet. Fast det har ni nog redan märkt och det kommer ni fa vänja er vid, och om jag skriver ü istället för tredje sista bokstaven sa bli inte förvanade för det är ü som sitter pa den platsen. En annan sak jag ocksa nyss upptäckte var att z och y har bytt plats. Hur svart är inte det pa en skala när man vant sej vid att tangenterna sitter pa vissa platser och sen helt plötsligt byter dom plats! Plus att istället för att det star [Ctrl] sa star det [Strg] och liknade grejer pa andra knappar. Dumt!

I vilket fall sa har jag kommit fram nu och jag tror att jag kommer trivas jättebra. Naturligtvis kommer jag sakna alla i Sverige men jag kommer nog inte vara olycklig här. Och det är ju en bra sak. Flygresan gick bra och jag gick inte vilse en endaste gang, tänka sej :) Men vi akte i princip direkt fran flygplatsen till deras hus eftersom jag var rätt trött och det var rätt sent pa eftermiddagen redan, vi tog en liten omväg just i Hollabrunn sa att jag fick se liten av staden jag ska bo i, men det blir nog mer av runtvisningen imorgon.

Nu ska jag snart lägga mej sa jag skriver mer nan annan dag!

Puss och kram till alla er i Sverige!


"Flyg iväg, flyg iväg, flyg iväg!

Idag försvinner jag från Sverige. Eller ja, försvinna är kanske lite fel ordval men det låter mer dramatiskt :D Än så länge är jag lugn, men så har jag ju inte kommit till flygplatsen än eller ens börjat åka dit, jag skulle gissa att det är när jag närmar mej Säve som jag kommer bli riktigt nervös igen. Fast jag är riktigt nyfiken på mitt nya rum. Jag och Elin spånade lite om det igår, vi tror att rummet kommer vara jättesmalt, och jag kommer ha en sån där hög säng (som jag drömde om härom natten). Sängen kommer i princip ta upp hela rummets yta och därför måste den vara hög, för det stod i annonsen att jag skulle ha en egen utgång till terassen, och då kommer jag behöva gå under sängen för att komma till den. Sen så kommer det stå en liten byrå eller garderob under sängen också så det blir en rätt smal väg till terass dörren. Vi är ganska säkra på att det är så det kmmer se ut, men jag har lovat att ta kort på det så jag kan ju lägga upp den bilden här så får ni andra också se :P


Sista hela dagen kvar - del 2

Jag har faktiskt packat väskorna som ska med på planet nu. Fantastiskt, eller hur? Fast jag blev rätt chockad när jag upptäckte hur lite 20 kg är egentligen. När min stora väska var packad och vägde 19,7 kg så hade jag fortfarande ca en tredjedel av allt jag vill ha med kvar, opackat! Och i handbagaget fick jag inte plats med mycket. Som jag nämnt tidigare så fick det bara väga 6 kg, och det var i princip vad klarinetten bara vägde.Nä, nu överdrev jag. Men när jag hade fyllt den lilla väskan så vägde den redan 10 kg,  och när jag plockat ur såpass mycket att det bara vägde 6 kg så var det så lite i väskan att det rymdes i min gamla skolrycksäck, så det fick packas i den så får väskan stanna hemma istället. Men faktum kvarstår att jag har en massa kläder, skor och hudvårdsprodukter som inte har nerpacakde än så det kommer bli ett stort paket som skickas på posten. Suck.

Sista hela dagen kvar

Japp... som rubriken säger så är idag min sista hela dag kvar hemmal. Och min vana trogen så har jag naturligtvis inte packat klart än. För att vara helt ärlig så har jag inte ens börjat packa ner sakerna i väskor än, dom ligger bara i höger lite överallt i huset =S Men men... jag har ju hela dagen som sagt på mej, plus natten om det skulle behövas. Sova kan man ju alltid göra på vägen till gbg och på flyget se! Dessutom är sova överskattat så man kanske skulle strunta i det helt och hållet, fast då kulle jag ju göra ett ytterst zombieliknande första intryck, och att skrämma ihjäl de små barnen kan inte vara någon särskilt bra start, eller? Så det är nog bäst att jag sover lite iaf så jag kan göra ett bra intryck som den glada, trevliga och roliga person jag är (våga inte säga emot min självbeskrivning)(nej inte ens du min bror även om jag vet att du inte håller med).

Jag ska nog ta och äta frukost nu (tänkt er, jag vaknar alldeles för tidigt och det första jag gör är att skriva i min blogg) för efter det måste jag packa ganska snabbt för i eftermiddag ska jag in till stan och göra slut på min sista svenska kontanter.

2 dagar kvar

Nu är det alltså bara idag och imorgon som jag är kvar i Sverige. Eller... jag kommer vara i Sverige en stund på tisdag också eftersom jag inte åker hemifrån förrän halv elva, och sen lyfter inte planet förrän tjugo i två. Så rent tekniskt har jag nu 51 timmar och 50 min kvar i på marken i Sverige.

Fast som tur är så är jag inte stressig och jag sover fortfarande hela nätterna. Inga såna jobbiga åkommor än. annars så ska väl det vara rätt vanligt, att stressa ur och tro att man kommer glömma halva packningen hemma och ligga och oroa sej nätterna igenom. Fast jag kanske inte borde prata så mycket om att jag har sluppit det för då kommer jag förmodligen börja med det nu. Det är bäst att jag tar i trä på detta, ett ögonblick *knack knack*. Så, nu håller vi tummarna för att jag slipper stress och oro de sista 51 timmarna också.

Annars, på tal om att sova. Jag drömde om världens äckligaste spindel inatt. Den hade en bakkropp som var stor som ett ägg och påminde lite grann om en avokade, fast mer ljusgrå i färgen. Sen hade den längt ljusröda ben, det var nästan så att det lös om dom I drömmen liknade vi benen vid att dom såg att vara radioaktiva, jag menar hur läskigt är inte det eller? Huvudet var bara stort och äckligt, jag kommer inte riktigt ihåg det så detaljerat. När jag upptäckte spindeln i drömmen satt den på en sängstolpe bara nån meter ifrån mej. Fast okaraktäristiskt nog av mej så började jag inte skrika, jag höll mej bara långt ifrån den. I vilket fall som helst så måste det ha varit en sån där säng med höga ben så sängen är i höjd med överslafen i en våningssäng fast det finns ingen underslaf, för jag var i sängen och skulle klättra ner och då satt ju spindeln vid just den stolpen där stegen var naturligtvis. Jag tänkte att jag smyger förbi den så kanske den låter bli att attackera mej, inte för att den verkade så aggresiv, jag var bara rädd för den. Men där jag satte handen hade den spunnit en tråd, så när jag kommer ner på marken så sitter spindeln fast i tråden som fastnade på min hand så när jag försöker rycka loss handen från tråden far spindeln med och åker rakt mot mej! Då får jag sån panik att jag vaknar. tur det egentligen för hade drömmen fortsatt hade jag bergis börjat skrika, både i drömmen och på riktigt och förmodligen väcka hela huset. *Ryser*. Det var iaf en av dom äckligaste drömmarna jga haft på länge nu. Och jag hoppas verkligen att jag aldrig stöter påd en där spindeln på riktigt!


3 dagar kvar

Har börjat packa idag... läskigt! bärjade nästan gråta när jag tänkte på hur mycket jag kommer sakna alla. Och det är inte illa eftersom jag väldigt sällan gråter.

4 dagar kvar

Idag har jag vart hos tandläkaren. En sista gång medan det fortfarande är gratis för mej, nästa år blir jag tvungen att börja betala! Jobbigt, men eftersom ämnet ändå är uppe kan jag ju publicera ett kåseri om tandläkarbesök som jag skrev i skolan. Jag hoppas ni får några skratt av det iaf :D


Tandläkarbesök, det är en rätt lustig liten process egentligen. Det första man gör är att man kommer in i väntrummet och tar en snabb titt runt i rummet för att se om man känner någon av de andra som sitter och väntar på sin tur. Oftast är det ju inte det och då undviker man kontakt så mycket som möjligt. Om man tänker på hur artiga vi svenskar är i alla andra lägen så är det konstigt att vi beter oss på detta sätt. Till exempel när vi står i kassan i en affär och ska köpa något, vi säger tack hur mycket som helst. Kassörskan tackar när hon får pengarna, vi tackar när vi får tillbaka växeln tillsammans med kvittot, och vi tackar ytterligare en gång när kassörskan lagt ner det vi köpt i en påse och räcker oss den. Kassörskan avslutar ritualen med att säga tack för att vi köpt något just där. Så bara på kanske tre minuter i en affär har det blivit totalt fyra tack, men när vi kommer in i ett väntrum kan vi inte ens säga ett ynkligt hej till våra medmänniskor.

Men medan man sitter där i väntrummet och undviker kontakt sneglar man hela tiden på klockan för att se hur lång tid det är kvar tills klockan är så dags som det var bestämt att man skulle vara där. För att fördriva den tiden plus den tid som man bergsäkert kommer att få vänta för att tandläkaren ligger efter i sitt schema, eller möjligen är sen tillbaka från en kafferast, så tar man upp en tidning och bläddrar lite i den. Kanske läser man något roligt och skrattar lite grann åt det, så kommer man på var man är, tystnar genast och tittar sig runt för att se ifall någon lade märke till att man skrattade högt. Men i och med att alla är lika upptagna med att undvika kontakt så är det naturligtvis inget som brytt sig om att det var någon skrattade, så man fortsätter läsa, fast man tänker på att inte skratta högt om det står något mer roligt i tidningen.


Så kommer stunden man väntat på, ens namn ropas upp och man följer efter en sköterska till ett vitt kliniskt rum med den normala tandläkarstolen. Jag kan verkligen inte förstå varför en del människor är rädda för att gå till tandläkaren, det är ju det enda stället där någon faktiskt ber dig öppna munnen istället för att stänga den. Inte för att man får så mycket sagt. Det är ju mest tandläkaren som ställer dumma frågor samtidigt som man har sisådär tre redskap i munnen och inte har någon chans att få fram något annat ljud än möjligen något totalt oförståeligt. I alla fall så ligger man där och lyssnar till tandläkarens frågor och räknar prickar i taket eller vad som helst för att få tiden att gå. För, att gå till tandläkaren är verkligen tråkigt, det tycker åtminstone jag. Om de inte har en spegel som sitter ovanför en vill säga, så att man kan se vad som pågår, då börjar det bli intressant. Inte för att man tänker på att det man ser är ens egen mun de håller på att pillar i, utan det är mer som att se på en dokumentär om tandläkare på TV. Fast trots att det är så tråkigt att gå till tandläkaren är nog vi svenskar de som går till tandläkaren oftast av alla folk i världen. Jag menar, det känns som om nästan varje elev som går på gymnasiet har eller har haft tandställning, och det medför ju en massa tandläkarbesök.


Men allting har ju ett slut, så även tandläkarbesök. Men än så har vi den värsta delen av besöket kvar, betalningen. Det kanske egentligen är därför som en del är rädda för att gå till tandläkaren, det är inte själva kontrollen utan kostnaden som är det farliga. Det skulle ju vara mer förståeligt om det var så. Jag menar, man får ju nästan svindel när man får höra vad de hade tänkt att man skulle betala. En helt vanlig kontroll som är gjord på kanske tio minuter kostar runt 600 kr. Tänk vad en tandläkare måste ha i timlön med de priserna. Det kanske är det man ska utbilda sig till. Fast kanske inte, det är ju som sagt rätt tråkigt att gå till tandläkaren så att vara tandläkare är nog inte mycket roligare. Så för mig får det räcka med att gå till en tandläkarklinik en till två gånger om året på vanliga kontroller, trots de hemska priserna.


5 dagar kvar

Ja, nu närmar sej avresan. Och jag har hur mycket som helst kvar att göra innan jag åker. Jag ska städa mitt rum, jag ska packa det jag ska ha med mej på flyget och jag ska göra ett paket av grejerna som ska postas. Det är nämligen så att eftersom jag ska flyga till Österrike så får jag bara ha med mej 20kg bagage och 6 kg handbagage och det räcker inte riktigt för alla mina grejer. Men när jag och mamma kollade igenom alternativen så upptäckte vi att det är billigare att posta resten av mina grejer än att betala för övervikt på flyget, så därför gör jag på det här sättet. 

Dessutom ska jag även måla klart ett balkongräcke här hemma. Det var vad jag skulle gjort idag, men eftersom det regnar så förjolat så fick jag ändra det beslutet och istället ska jag städa mitt rum. Inte mycket roligare men det måste göras, annars tillåter inte min mamma att jag lämnar landet. Fast om jag startar musik på hög volym och dansar samtidigt som jag städer så går det förhoppnignsvis lite lättare. Det tar fömodligen något längre tid att bli klar då men det är det värt. Jag tillhör den gruppen människor som avskyr att städa och bara göra det när det är nödvändigt, som vid högtider och när det blivit så svårt att ta sej fram i rummet att man måste hoppa över vissa högar med grejer. Jag gör, eller gjorde eftersom jag slutat skolan nu, hellre mina läxor än städade mitt rum. Det säger er kanske inte särskilt mycket om ni inte vet att läxor hamnar bara snäppet över städning på min prioriteringslista, alltså väääldigt långt ner. Fast förmodligen blir jag tungen att förändra mina vanor att undvika städning om jag nu ska bo hemma hos nån annan i ett år. Jag kan nog inte undvika mitt rum så mycket så att jag slipper se det om det blir så stökigt. Jag använder nämligen i princip bara mitt rum till att sova här hemma. Men så kommer det antagligen inte bli i Österrike. Fast det märker vi ju när jag vart där i en månad :P

6 dagar kvar

Idag har jag inte tid att skriva nåt egentligen, jag ska träffa kompisar i gbg, det är helt otroligt vad populär man blir när man ska flytta utomlands :D Den här veckan ska jag träffa fler kompisar än vad jag gjort under resten av sommaren nästan.

7 dagar kvar

Om man räknar med idag så är det alltså 7 dagar kvar tills jag åker. Tisdag förmiddag nästa vecka åker jag hemifrån och kl 16.50 är det tänkt att jag ska landa i Wien. Sen kommer jag inte hem igen förrän juni nästa år. Fatta att den tanken gör mej nervös!

Naturligtvis är jag inte enbart nervös utan tycker även att det ska bli rätt spännande, jag menar, jag ska bo i Österrike och det enda som jag måste göra är att passa två barn under dagarna. Sen kan jag ju göra vad jag vill resten av tiden. Men det är även det som är orsaken till min nervositet, vad ska jag göra hela tiden? Självklart kan jag se en massa sevärdigheter och gå på stan i Wien och en massa såna saker, men det är ju inte roligt att göra det själv. Tänk om jag inte hittar några kompisar där? Jag åker ju ifrån alla mina kompisar här hemma och jag känner inte en enda människa i Wien eller Hollabrunn (det är där min au pair familj bor). Alla jag pratat med säger att det kommer ordna sej, jag kommer hitta en massa kompisar så jag behöver inte oroa mej. Visst, tänker man rent logiskt på det så borde jag ju hitta åtminstone några att umgås med. Jag menar familjen jag ska bo hos kanske känner nån annan familj med barn i min ålder. Jag ska fortsätta träna taekwondo där och då borde jag ju kunna bli kompis med nån i den klubben. Sen finns ju alltid svenska kyrkan i Wien och där jag borde kunna hitta nån annan svensk som är trevlig. Men det är de här orden "kanske" och "borde" som oroar mej. Det finns ju inget som säkert säger att jag kommer hitta kompisar.

Det är i alla fall det som jag är nervös för nu. Fast det har det inte varit hela tiden, anledningen till att jag är nervös har varierat lite. Först var det det att jag skulle flytta så långt bort, jag menar det är ju inte som om jag kan åka hem över helgen om jag får hemlängtan. Sen var det det att jag ska byta flyg i Berlin på en gigantisk flygplats och jag var skitnervös för att jag inte skulle hitta och missa flyget. Framför allt dagen då mina flygbiljetter anlända var jag riktigt nervös eftersom då blev det lite mer på riktigt. Men de grejerna har jag slutat oroa mej för eftersom jag har insett att jag kommer klara mej ändå. Jag menar, får jag hemlängtan kan jag alltid ringa hem och prata med alla eller skicka mejl tre gånger om dagen eller nåt sånt. Och på flygplatsen kan jag alltid fråga någon som jobbar där om jag känner att jag inte hittar, så det borde inte vara några problem. Det är så jag hanterar nervositeten, jag kommer på alla möjliga anledningar till att det inte finns nåt att vara nervös för och då kan jag ju inte gärna fortsätta vara nervös utan att se dum ut =P

Fast trots att jag har en sån vattensäker metod att slippa vara nervös, och den har alltid funkat tidigare, så är jag ändå nervös inför det här året i Österrike. Men men, jag överlever nog (förhoppningsvis)!

Syfte

Okej, i det här, mitt allra första blogginlägg, hade jag tänkt att berätta om mitt syfte med att starta denna blogg.

Som dom flesta som känner mej vet så ska jag flytta till Österrike under knappt ett år nu med start nästa vecka och jag har funderat på olika sätt att uppdatera mina kompisar om hur jag har det och vad jag tycker och tänker o.s.v. och har bland annat funderat på typ nyhetsmejl som skulle kunna skickas ut veckovis, resedagbok elelr bilddagbok och naturligtvis en blogg. Uppenbarligen valde jag ju att skapa en blogg att skriva i där de som är intresserade kan hålla sej ajour med mitt liv i utlandet. Naturligtvis kommer jag vara inloggad på msndå och då och skriva en massa mejl till folk också men det här kommer vara en grundstomme eller hur man nu ska uttrycka sej.

Eftersom jag som sagt inte flyttar förrän nästa vecka kommer jag nu innan ha nedräkning  av mina sista dagar i Sverige det här året här och skriva om min nervositet (som växer för var dag som går nu) och alla mina förberedelser och allt annat som kan dyka upp i skallen på mej.

Så nu när ni vet det så kan jag bara säga en sak till idag: 8 Dagar Kvar!

RSS 2.0