Blä-väder

Just nu är det verkligen jättedeppigt väder i gbg. Himlen är igenmulen dygnet runt och det blir aldrig riktigt ljust nån gång. Till och med nu, halv två på dagen, har jag taklampan tänd för att det blir för dunkelt i rummet annars. Hemskt är vad det är. Det är itne ens nån snö längre för det gick från -4 grader till +8 grader från en dag till nästa så den lilla snö som hade kommit försvann väldigt fort. Och snö är till och med bättre i det här läget eftersom det får allt att se ljusare ut. Plus att snö inte är lika blött som regn. Men men, man ska väl inte klaga egentligen. Man överlever detta också,  det är bara att skaffa sej en mer positiv attityd! Men även optimister som jag behöver få gnälla lite ibland för att få det ur systemet  =P

Vad händer annars just nu då. Hmm. Jag får förhoppningsvis en lägenhet i Majorna snart =) Det är ett korttidskontrakt på 6 månader så det var massa pappersarbete som skulle gå igenom nånstans först innan dom kunde hyra ut lägenheten. Usch för byråkrati. Men jag står iaf först i kön så när den väl är klar att hyras ut så får jag den! =) Det kommer bli roligt att ha en lägenhet i stan istället för att bo i Floda. Då behöver jag inte gå tidigare än alla andra när vi är ute med klassen bara för att jag måste med sista pendeln hem. Det hände igår nämligen. På vardagar går sista pendeln 00.17 så när alla andra bestämde sej för att dra från PC till Sticky Fingers runt halv tolv var jag tvungen att dra till centralen. Lite småtråkigt. Men jag hade haft jätteroligt fram till dess iaf så det var en helt okej kväll iaf även om jag var tvungen att avbryta den tidigt.

Pendeltåg

Jag upptäckte en sak idag när jag satte mej på Alingsåspendeln på väg hem. Jag är mer avslappnad på Alingsåspendeln än på Kungsbackapendeln. Jag åker med Kungsbackapendeln när jag ska till scouterna i Kållered varje tisdag och där känner jag att jag är lite mer på alerten på folk omkring mej än vad jag är på A-pendeln. Med andra ord, jag skulle mycket lättare somna på A-pendeln :P Sen kanske inte det är nåt positivt egentligen, men ändå :D Fast det är kanske inte så konstigt att jag är mer avslappnad på A-pendeln med tanke på att jag åker den mycket oftare än K-pendeln och jag har börjat känna igen de personer som jobbar som tågvärdar där och även en del av de andra resenärerna. Iaf typ tisdag och torsdag morgon då jag alltid åker samma tåg in till stan.

Konstigheter i Japan :P

Nu skriver jag igen då :P blir rätt sällan nu för tiden känner jag. Men destu roligare när jag väl skriver nåt då, eller hur? :D

Jag tänkte i vilket fall berätta om två små konstigheter om Japan som jag lärt mej i skolan. Konstighet nummer ett: Killar i Japan får gifta sej vid 18 års ålder, inget konstigt i det, det får man i Sverige också. Men till skillnad mot i Sverige så får tjejer i Japan gifta sej redan vid 16 år! Hur underligt är inte det egentligen? Jag menar, visst säger man att tjejer utvecklar sej snabbare än killar, men ingen är mogen att gifta sej vid 16 år? Man är fortfarande ett barn ju. Sen kan man undra varför nån skulle vilja gifta sej med en 16 åring, tre år senare så kommer det inte vara samma person längre nästintill eftersom man förändras i personligheten rätt mycket just i den åldern. Mellan 13 och 16 är man bara förvirrad och har ingen chans att veta vad man verkligen vill, först efter att man kommit ur den förvirringen börjar man ju komma på vem man egentligen är och vad man vill. Men det är en process som tar tid. Men men. Nu tror ju inte jag, eller jag hoppas iaf, att så många faktiskt gifter sej vid 16 även om det är lagligt. Men det är ju rätt udda att ha olika åldrar så där.

Över till konstighet nummer två: Visst ni att kaniner är fåglar? Nä, självklart är dom inte det egentligen. Men i Japan så förknippades kaniner mer till fåglar än till andra däggdjur förr. Det var till exempel en period i Japans historia när Buddhismen var stor och förbjöd alla att äta kött eftersom allt levande är typ heligt. förutom fåglar, dom fick man äta, jag vet inte varför så fråga mej inte. Man fick också äta kaniner eftersom dom räknades som fåglar. Ett annat tydligt exempel på att kaniner är fåglar som fortfarande finns kvar i japanskan är att när man räknar saker så använder man olika ändelser beroende på vad man räknar. Räknar man papper, cd-skivor, löv eller andra tunna platta objekt så lägger man till -mai efter räkneordet. Vid avlånga smått cylidnriska objekt som pennor, flaskor o.s.v. lägger man på -hon. Och nu kommer vi till det roliga. När man räknar små djur, typ mellanstora hunder och mindre, använder man -hiki. Och rent logiskt borde man ju räkna kaniner med den ändelsen också, eller hur. Men så är det alltså inte utan man lägger på -wa, som då även änvands när man räknar fåglar.

Nu har ni lärt er något nytt om Japan. Underliga saker men ändå lite roligt att kunna :D

Tentorna tillbaka...

Nu har vi fått tentorna tillbaka och jag har gjort riktigt bra ifrån mej om jag får säga det själv :D På textkurs tenta visste jag att jag hade ett fel och det hade ju inte ändrat sej men det var också det enda felet så jag fick 98 % (49/50p) på den tentan, helt okej tycker jag ;P På tentan för praktisk språkfärdighet visste jag också om ett fel jag hade gjort på grund av att jag inte visste vad det var för ord hon sa. Jag kanske ska förklara att den tentan gick ut på diktamen och andra hörförståelseuppgifter. Och i vilket fall använde hon ett ord vi inte haft som glosa än och jag gissade lite på hur det skulle stavas och upptäckte senare att jag skrivit fel. Men, tack vare att vi har en så otroligt snäll lärare så blev det inget poängavdrag på det felet eftersom vi som sagt inte haft det än. Så 100 % på den tentan :D Den sista tentan, skriftsystem, trodde jag att jag skulle fixa alla rätt på men när vi fick tillbaka det upptäckte jag ett litet slarvfel. Jag hade glömt prickarna på hirgana tecknet för "ho" som gör det till ett "bo" istället. Det är väldigt lätt hänt att glömma dom prickarna kan jag säga. Så det gav mej ett halvt poängavdrag vilket resulterade i 99,5 % på den tentan. Men det är ju fortfarande bra så varför klaga :P

Avslutningsvis... jag är riktigt nöjd med dom här tentorna och jag var bara tvungen att få tala om det :D Jag hoppas att kommande tentor ska gå lika bra.

RSS 2.0