Toefl avklarat

Nu är jag tillbaka igen och har gjort klart provet. Det tog mej fyra timmar att göra! Jag har nog aldrig varit så koncentrerad så länge tidigare. Den enda rast vi hade var på tio minuter och var efter två av de fyra delarna. Men vi tar det från början nu.

Det började med att jag gick dit. Bra start va? :P Utanför väntade två killar som jag gissade också skulle göra testet, det buzzade i dörren och vi blev insläppta. Väl inne blev vi tillsagda att sätta oss runt ett bord och vi fick ett papper var att läsa igenom och skriva på. Eller ja, inte baa skriva på. Det var nåt slags konfidentialitet dokument och vi var tvungna att skriva en hel liten text om att vi inte skulle berätta om provets innehåll för någon annan. Med skrivstil! Jag har inte skrivit skrivstil på hur länge som helst så man fick ju verkligen sitta och koncentrera på hur man skrev så man glömde ju nästan bort stavningen på orden istället. Jaja. sen blev vi intagna en åt gången i testrummet där vi så att säga blev incheckade och satta vid varsin dator med tillhörande headset. Så kunde provet börja!

Första delen var läsförståelse, så vi fick några olika texter att läsa igenom. en åt gången för efter det skulle vi besvara ca 14 frågor om texten. Och det kunde vara innehållsfrågor som att vilket av dessa alternativ stämmer överens med vad texten beskriver, eller det kunde vara ordkunskap, vilket ord beskriver bäst det här ordet o.s.v. Vi hade dessutom texten bredvid frågan så man kunde kolla i texten igen om man ville läsa igenom det igen. därför var det ju naturligtvis inga direkta kunskapsfrågor utan det handlade mer om att visa att man förstått texten.

Andra delen var hörförståelsen och den fungerade på samma sätt som läsförståelsen bara det att vi fick höra en kort föreläsning eller en konversation istället för att läsa en text. Men vi kunde inte lyssna på det igen så det gällde att vara uppmärksam.

Sen var det då paus, och eftersom vi började lite olika allihopa och hade jobbat igenom frågorna olika snabbt så hade vi ju paus vid olika tider också. så jag passade på att gå på toa och dricka lite i min paus.

Fjärde delen var att prata. Vi skulle tala sex stycken svar. De två första var svar på frågor som ställdes till oss om nån allmän grej, Nästa två skulle vi läsa en text, sen lyssna på en konversation eller ett tal och prata in vårt svar på en fråga om det vi läst ch hört. De två sista var att vi skulle höra ett kort stycke och sen summera och ge vå egen åsikt i frågan. Det var kotra svar vi skulle ge hela tiden, de två första bara på 45 sekunder och de andra fyra på en minut. Men det kändes ändå rätt svårt med tidspressen då istället.

Iaf, sista delen var att skriva. då skulle först vi läsa en text och höra ett stycke och sen skriva ner en sammanfattning av det vi hört. Andra texten var en kort uppsats på minst 300 ord som vi skrev baserad på ett påstående som vi skulle argumentera antingen för eller emot. Första texten hade vi tjugo minuter på oss och andra texten en halvtimme.

Jag måste säga att man måste verkligen ha rätt bra kunskaper i engelska för att klara av det här testet. Iaf för att hinna med tidsgränserna. Jag anser mej vara rätt bra på engelska, och jag hade bara ett fåtal minuter till övers på varje grej. Det kändes lite stressigt för jag är annars sån att jag brukar ha gått om tid kvar när jag är klar. Men men, nu är det bara att invänta resultaten.

Provdagen

Nu ska jag snart iväg för att göra Toefl-testet. Önska mej lycka till!

Fettisdagen!

Snacka om att det varit en fet tisdag idag! (särskrivning med flit där) Det började bra med vanlig frukost bestående av några mackor, sen en baguette till lunch. Lite yoghurt och en banan till mellanmål när jag kom hem. Men när jag sen väl kom till scouterna så var det nyttiga slut. Just på grund av att det är semledagen idag så hade jag förberett med lite semleingredienser för min patrull, men först lärde vi våra scouter knopar, sen gjorde vi semlor som det slutade med att vi åt med händerna bakom ryggen :P blev lite av en tävling där naturligtvis Rickard vann, jag kom förvånansvärt nog tvåa, mina scouter trea och fyra och Sofia, en annan ledare, kom sist :P Sen till ledarfikat var det rena festen! För det första är det alltid någon ledare som har i uppdrag att ha fika med sej, och det var Wictor den här gången. Han hade med sej såna där goda havreflarn med choklad på. Men sen hade dessutom några andra fått med sej semlor till alla ledare från nån släkting som har ett konditori, så då blev det en till semla. Plus att det fanns kladdkaka, citronkaka och en massa frukt kvar i kyrkan från nåt tidigare evengemang som vi också fick äta av istället för att det skulle stå där och bli dåligt. så som sagt var det en massa kakor och godsaker som slank ner i min mage ikväll :P

Ny skola

Vet nu hur udda det känns när telefonen ringer, jag svarar, och i andra änden är en av mina lärare? Faktiskt inte så udda som man kan tänka sej :P Men det hände mej idag iaf. De satt nämligen och kollade igenom vem som skulle få åka till vilken skola och på nåt sätt måste nån komplikation uppstått för anledningen till att de ringde var för att fråga om jag kunde tänka mej att gå på ICU (International Christian University) i Tykyo istället för Tokyo Gakugei som det var preliminärt bestämt. Förmodligen, och det är bara min gissning, så hade inte den de först erbjudit platsen på ICU gjort eller skulle göra TOEFL testet, vilket är ett krav för att få komma in där. Det ska jag ju göra då, nästa vecka på fredag, så därför frågade de mej om jag kunde tänka mej att åka dit istället. Hon smickrade mej lite genom att säga att de brukar skicka en av sina bästa elever till ICU, och jag har ju rätt bra betyg. Sånt går alltid hem hos mej :P Eftersom jag egentligen inte har nån direkt anledning till att gå på just Tokyo Gakugei, kan jag lika gärna gå på ICU, så jag sa ja, jag kan tänka mej att åka dit. Fast en sak som faktiskt är bättre med ICU är att det är blandade klasser där med japanska och utländska studenter. På de flesta andra universitet är det separata klasser för utbytesstudenter. Min lärare sa också att ICU ligger i väldigt fina omgivningar och det är ju alltid trevligt :D Det är en mindre skola än Gakugei, men man får bättre och lättare kontakt med de andra studenterna på ICU sägs det, så det kan nog bli roligt där också :D Jag är som ni vet en väldigt positivt människa!

Alla hjärtans dag!

Haha... först måste jag bara säga.. undra hur många blogginlägg som publiceras på nätet idag med just den rubriken :P Inte speciellt originellt en dag som denna... skulle vara mer unikt om man hade den rubriken i augusti eller nåt. Men men, över till vad jag hade tänkt berätta om min Alla hjärtans dag.

Det började med att jag vaknade och åkte in till Lidköping med Elin och Jonas för att ta tåget tillbaka till gbg. Fram till dess har det itne direkt märkts att det är nåt så märkvärdigt som Alla hjärtans dag idag! (Läs det med en ton av sarkasm) Men på tåget börjar spektaklet :P Tågvärden delar ut geléhjärtan till alla resenärer! Fast ärligt talat hade egentligen varit det enda som gjort att jag märkt av att folk inte ser på den här dagen som alla andra dagar. För sen har jag umgåtts med Elin, jag visade min lägenhet för henne och vi diskuterade lägenheten hon och jonas ska köpa och faktiskt skrev kontrakt på idag :D Iaf så åkte hon härifrån runt fyra för att göra just det och jag blev själv. Men jag hade planer med Sofie och Mia ur min klass att vi skulle ha singstar kväll... men Mia drog sej ur och då pratade jag och Sofie om att ha en lugn hemmakväll bara... men så pratade hon med några kompisar till och alla ville gå ut så då övertalades jag också att gå ut :P fast jag tror inte att jag stannar ute så länge... blir nog nån cider eller så och sen drar jag nog hem igen. Har en del sömn att ta ikapp :P Fast det vet man ju hur det brukar gå när man säger att man bara ska ta en drink :P så vi får väl se...

Jag tror jag fick det! :D

Nu är intervjun klar och det preliminära beskedet är att jag får åka till Tokyo Gakugei! Det var mitt andrahandsval, men det gick ungefär på ett ut mellan mina första tre val, jag vara bara tvungen att numrera dom på nåt sätt och eftersom jag känner folk i Osaka trakten valde jag det som nummer ett. Men nu har jag ju bara fått ett skäl att åka till Osaka på utflykt nån evcka istället :D Sen så vet jag nu att av oss femton som fick gå på intervju så var jag på sjunde plats i betygsordning. Alltså bara sex pers i klassen har högre betyg än mej :D (jag tror inte att nån med högre betyg lät bli att söka, men man vet ju inte så det är möjligt att det är fler som har högre betyg). Fast jag måste erkänna att jag är lite besviken, jag hade gärna varit ännu lite högre upp på listan, typ tredje plats iaf. Jag vet att det är dumt av mej att vara det, men ändå. Men men, om jag hade velat det riktigt mycket så borde jag ha pluggat mer än vad jag gjorde så jag får skylla mej själv och glädjas åt en sjunde plats :P Men det är också orsaken till att jag fick mitt andrahandsval, de som hade högst betyg fick sina förstahandsval och när då Osaka universitets platser fyllts upp så fick jag Tokyo istället. Fast när jag hunnit tänka på det ett tag och smälta det så är jag ritkigt uppspelt över att få åka till Tokyo. Jag menar, det är ju en skithäftig stad!! Plus att jag känner iaf en av utbytesstudenterna som är i Sverige nu som går på den skolan. Plus att fyra till ifrån min klass ska till Tokyo Gakugei, och sen kommer jag lära känna en himla massa människor från hela världen när jag väl är där! så det finns egentligen bara positiva saker med allt :D Men som sagt, det är bara preliminärt än, det kan ändras, men det är inte troligt :P

Intervju

Nu har jag blivit kallad på intervju för det här med att få åka som utbytesstudent =)  Vi är femton kallade och det finns tolv platser, men av de tolv platserna tillhör några handels också om det finns nån där som vill åka till Japan, de har så att säga första tjing på några av platserna, men om ingen vill åka fylls ju även de platserna med folk från japanska gruppen. Så nu är det bara att hålla tummarna för att jag gör bra ifrån mej på intervjun så att jag blir en av dom som får åka, och att jag får åka till mitt förstahandsval, Osaka. Som tur är kommer intervjun vara på svenska och delvis engelska, så jag behöver inte svara på en massa krångliga frågor på japanska iaf. sen tycker jag att jag borde få åka, jag har höga betyg, jag är en av få som kommergöra/har gjort nåt av de där engelska testen och om jag får säga det själv var mitt motivationsbrev helt okej iaf. Men nu ber jag alla er som hinner läsa detta innan onsdag, håll tummarna för mej då, onsdag runt fyra!!

Funk!

Först ska jag bara säga att det snöar i gbg idag. Usch! säger vi till det.

Sen tänkte jag tala om att jag har varit otroligt duktig idag! Föst var jag i skolan och pratade en massa japanska, sen när jag kom hem gjorde jag lasagnette, tillräckligt mycket så att det räcker till lunch imorgon också så behöver jag inte slösa pengar på att köpa nåt på lunchrasten :P Iaf, efter att jag ätit så diskade jag allt som behövde diskas (typ allt jag äger av porslin, bestick, grytor och stekpannor) och hör och häpna... efter att jag var klar med disken så strök jag mina gardiner! Eller iaf hälften av dom :D Men det blev mycket snyggare efter att jag strukit dom än innan så jag ska ta och stryka de andra också nån gång snart :P

Jag har också varit och tränat på Fysiken för första gången. Jag gick på ett funk-pass. typ aerobic med mer street dance inslag i koreografin. Vissa stegkombinatiner var lätta, andra lite klurigare men det var roligt :D Fast det jobbigaste var nästan att komma ihåg i vilken ordning alla kombinationer skulle följa på varandra. De första sex kom jag ihåg rätt enkelt men sen blev det svårare och jag blandade ihop stegen eller började med fel kombination och så där... men om jag går några gånger till så kommer jag nog att lära mej det bättre. Fast det var bra svettigt även om jag kom av mej lite då och då :D Så, nu ska jag äta och sen se på nån film tror jag, jag känner att jag gjort mej förtjänt av att slappa lite nu :D

Skolan har börjat :D

Idag har jag haft min första lektion på andra terminen. Läsförståelse. Fast det kommer bli en del grammatik i det också men vi kommer utgå mer från lite längre texter. Texten vi arbetade med idag handlade om hur de tolv djuren i zodiaken valdes ut. Som ni kanske vet pratar man mer i Japan om vilket år man är född, och alltså i vilket djurs tecken man är född i och inte så mycket vilket stjärntecken man har. Fast det avgör också naturligtvis men inte lika mycket som i västvärlden. I Japan har även vilken blodgrupp man tillhör betydelse. Framförallt när det kommer till vem som är en bra matchning i kärlek. Jag vet inte riktigt vilka blodgrupper som ska gå bra ihop och vilka som inte gör det så om ni vill veta det får ni leta upp det själva, elelr så får ni hoppas att jag orkar göra det och skriver upp det här nån gång =P Men i vilket fall. Liksom vi säger att stjärntecknet vi är födda i påverkar våran personlighet säger japaner att i vilket djurs tecken man är född i spelar roll. till exempel. Jag är född i drakens år och ska då enligt detta vara frisk, energisk, lättretlig, ha kort stubin och vara envis. Men även vara ärlig, känslig, modig och kan ingjuta tillit i nästan vem som helst. Ganska bred beskrivning, eller hur =P Men sen så ska den ju passa in på alla som är födda 1988, 1076, 1964, 1052 och så vidare med tolvårsintervaller.

Här kan ni se vilket år ni är födda i:
Musens/råttans: 2008, 1996, 1984, 1972, 1960, 1948, 1936
Oxens: 2009, 1997, 1985, 1973, 1961, 1949, 1937
Tigerns: 1998, 1986, 1974, 1962, 1950, 1938
Kaninens/harens: 1999, 1987, 1975, 1963, 1951, 1939
Drakens: 2000, 1988, 1976, 1964, 1952, 1940
Ormens: 2001, 1989, 1977, 1965, 1953, 1941
Hästens: 2002, 1990, 1978, 1966, 1954, 1942
Fårets: 2003, 1991, 1979, 1967, 1955, 1943
Apans: 2004, 1992, 1980, 1968, 1956, 1944
Tuppens: 2005, 1993, 1981, 1969, 1957, 1945
Hundens: 2006, 1994, 1982, 1970, 1958, 1946
Björnens: 2007, 1995, 1983, 1971, 1959, 1947

Om ni vill veta vilken personlighet ni har enligt detta så får ni be om det i kommentarena, det blir för långt om jag ska skriva ut alla här.


Det sista jag ska skriva i detta långa inlägg är historien om hur de tolv djuren som ingår i zodiaken blev valda. Det var nämligen så att för mycket länge sedan kallade guden till sig alla djuren och sade till dem att han skulle välja ut tolv djur som skulle bilda zodiaken. De tolv djuren som kom först till gudens hus kommande år den första januari på morgonen skulle bli valda. Det första djuret som kom skulle representera första året i zodiaken och så vidare. Efter att djuren hört detta tänkte alla att de villa bli en av de tolv. Men tyvärr glömde katten totalt bort vilken dag det var som de skulle gå till gudens hus så han frågade musen. Musen svarade att det var den andra januari på morgonen som de skulle gå dit. Med flit sa han fel dag till katten. Så kom första januaris morgon. Oxen, som var rätt långsam, hade börjat gå redan kvällen innan. Men när morgonen kom och han anlände till gudens hus, hoppade rättan ner från oxens rygg där han hade smygit sej upp när oxen inte märkt något. Tack så mycket, sa råttan till oxen. Men nu är jag försten till gudens hus. Så sprang råttan in i huset och blev på så vis första djuret i zodiaken. Oxen blev naturligtvis tvåa då, och efter honom kom tigern och sedan kaninen och så vidare. Nästa dag kommer katten till gudens hus och när han ser att inga andra djur är där blir han jätteglad för att han tror att han är först. Så när guden säger att de tolv djuren till zodiaken redan blivit valda blir katten förvånad. Men snart förstår han att råttan sagt fel dag till honom och blir jättearg på musen. Ända sedan den dagen har alla katter så fort de får syn på en mus börjat jaga den. Och det var slutet på den berättelsen och det här inlägget.

börja träna!

Ja... idag har jag varit duktig. Jag har diskat och jag har varit och skaffat gymkort på studenternas gym Fysiken. Och jo, jag vet att det inte räcker med att skaffa gymkortet för att man ska vara duktig utan man måste gå dit och träna också, och det har jag planerat att jag ska göra =) Dom har nämligen både basket och volleyboll och andra bollsporter som man kan gå till bara för att spela och inte för att träna så att säga, och dom har en massa roliga aerobic pass också. Dels vanligt basic pass men även lite roligare som dans aerobic, afro power aerobic, aerobic step, aerobic puls och en hel hög till så jag kan variera mej så mycket jag vill!  Så praktiskt, eller hur =D

RSS 2.0