4 dagar kvar

Idag har jag vart hos tandläkaren. En sista gång medan det fortfarande är gratis för mej, nästa år blir jag tvungen att börja betala! Jobbigt, men eftersom ämnet ändå är uppe kan jag ju publicera ett kåseri om tandläkarbesök som jag skrev i skolan. Jag hoppas ni får några skratt av det iaf :D


Tandläkarbesök, det är en rätt lustig liten process egentligen. Det första man gör är att man kommer in i väntrummet och tar en snabb titt runt i rummet för att se om man känner någon av de andra som sitter och väntar på sin tur. Oftast är det ju inte det och då undviker man kontakt så mycket som möjligt. Om man tänker på hur artiga vi svenskar är i alla andra lägen så är det konstigt att vi beter oss på detta sätt. Till exempel när vi står i kassan i en affär och ska köpa något, vi säger tack hur mycket som helst. Kassörskan tackar när hon får pengarna, vi tackar när vi får tillbaka växeln tillsammans med kvittot, och vi tackar ytterligare en gång när kassörskan lagt ner det vi köpt i en påse och räcker oss den. Kassörskan avslutar ritualen med att säga tack för att vi köpt något just där. Så bara på kanske tre minuter i en affär har det blivit totalt fyra tack, men när vi kommer in i ett väntrum kan vi inte ens säga ett ynkligt hej till våra medmänniskor.

Men medan man sitter där i väntrummet och undviker kontakt sneglar man hela tiden på klockan för att se hur lång tid det är kvar tills klockan är så dags som det var bestämt att man skulle vara där. För att fördriva den tiden plus den tid som man bergsäkert kommer att få vänta för att tandläkaren ligger efter i sitt schema, eller möjligen är sen tillbaka från en kafferast, så tar man upp en tidning och bläddrar lite i den. Kanske läser man något roligt och skrattar lite grann åt det, så kommer man på var man är, tystnar genast och tittar sig runt för att se ifall någon lade märke till att man skrattade högt. Men i och med att alla är lika upptagna med att undvika kontakt så är det naturligtvis inget som brytt sig om att det var någon skrattade, så man fortsätter läsa, fast man tänker på att inte skratta högt om det står något mer roligt i tidningen.


Så kommer stunden man väntat på, ens namn ropas upp och man följer efter en sköterska till ett vitt kliniskt rum med den normala tandläkarstolen. Jag kan verkligen inte förstå varför en del människor är rädda för att gå till tandläkaren, det är ju det enda stället där någon faktiskt ber dig öppna munnen istället för att stänga den. Inte för att man får så mycket sagt. Det är ju mest tandläkaren som ställer dumma frågor samtidigt som man har sisådär tre redskap i munnen och inte har någon chans att få fram något annat ljud än möjligen något totalt oförståeligt. I alla fall så ligger man där och lyssnar till tandläkarens frågor och räknar prickar i taket eller vad som helst för att få tiden att gå. För, att gå till tandläkaren är verkligen tråkigt, det tycker åtminstone jag. Om de inte har en spegel som sitter ovanför en vill säga, så att man kan se vad som pågår, då börjar det bli intressant. Inte för att man tänker på att det man ser är ens egen mun de håller på att pillar i, utan det är mer som att se på en dokumentär om tandläkare på TV. Fast trots att det är så tråkigt att gå till tandläkaren är nog vi svenskar de som går till tandläkaren oftast av alla folk i världen. Jag menar, det känns som om nästan varje elev som går på gymnasiet har eller har haft tandställning, och det medför ju en massa tandläkarbesök.


Men allting har ju ett slut, så även tandläkarbesök. Men än så har vi den värsta delen av besöket kvar, betalningen. Det kanske egentligen är därför som en del är rädda för att gå till tandläkaren, det är inte själva kontrollen utan kostnaden som är det farliga. Det skulle ju vara mer förståeligt om det var så. Jag menar, man får ju nästan svindel när man får höra vad de hade tänkt att man skulle betala. En helt vanlig kontroll som är gjord på kanske tio minuter kostar runt 600 kr. Tänk vad en tandläkare måste ha i timlön med de priserna. Det kanske är det man ska utbilda sig till. Fast kanske inte, det är ju som sagt rätt tråkigt att gå till tandläkaren så att vara tandläkare är nog inte mycket roligare. Så för mig får det räcka med att gå till en tandläkarklinik en till två gånger om året på vanliga kontroller, trots de hemska priserna.


Skriv vad ni tycker, tack!
Postat av: Wictor

du är nästan lika komisk som jag! fast det där med tandläkarbesök, där slog du H med hundhopp!
mohöhö, enjoy presenten..

2007-08-18 @ 23:09:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0